Tek taraflı sözleşmesi ne demek?
Bazı borç sözleşmelerinde, borcu yalnızca bir taraf üstlenir. Örneğin, affetme sözleşmesi ve kefalet sözleşmesi böyledir. Bunlara “bir tarafa borç yükleyen sözleşmeler” denir.
Tek sözleşme ne demek?
Tek taraflı sözleşme, bir tarafın belirli bir eylemi gerçekleştirmeyi vaat ettiği ve diğer tarafın bu teklifi, o eylemi fiilen gerçekleştirerek kabul ettiği bir anlaşmadır.
Tek taraflı imzalanan sözleşme geçerli mi?
İmzalanan sayfada sözleşmenin tüm esaslı unsurları mevcutsa, yazılı formun oluşturulduğu varsayılabilir. Aksi takdirde, yazılı formun bulunmaması nedeniyle sözleşmenin geçersiz olduğu varsayılmalıdır.
Sözleşme türleri nelerdir?
Sözleşmeler üç şekilde yapılır: sözlü sözleşme, adi yazılı sözleşme ve resmi yazılı sözleşme.
Tek taraflı sözleşmeler nelerdir?
Sadece bir tarafa yükümlülük yükleyen sözleşmelere tek taraflı sözleşmeler denir. Burada da iki taraf söz konusudur. Zaten iki tarafın olmadığı bir sözleşme düşünülemez. Ancak sadece bir tarafın ifa yükümlülüğü olduğu için buna tek taraflı sözleşme denir.
Satış sözleşmesi tek taraflı mı?
Maddesinde “…satıcının, sattığı şeyin mülkiyetini ve tasarrufunu alıcıya devretmeyi, alıcının da karşılığında bir bedel ödemeyi üstlendiği bir sözleşmedir.” ifadesi yer almaktadır: Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere, satış sözleşmesi, her iki tarafa da borç yükleyen sözleşmelerden biridir.
İki taraflı anlaşma nedir?
İki kişi arasında belirli bir sözleşme ilişkisini kurmak amacıyla karşılıklı ve uyumlu irade açıklamalarıyla kurulan hukuki bir işlemdir[3].
Tek taraflı sözleşme feshi nasıl yapılır?
İşveren feshi yazılı olarak bildirmeli, fesih nedenini açıkça belirtmeli ve çalışanı bu konuda bilgilendirmelidir. Fesih prosedürü ve biçimi delil açısından önemlidir ve fesih prosedürleri gelecekteki davalarda da kanıtlanabilecek şekilde yapılmalıdır.
Eksik iki taraflı sözleşme nedir?
Eksik ikili sözleşmeler ise, taraflardan birinin borç altına girdiği, diğer tarafın ise belirli koşullar sağlandığında borçlandığı sözleşmelerdir. Eksik ikili sözleşmelere örnek olarak kredi sözleşmeleri verilebilir.
Notersiz yapılan sözleşme geçerli mi?
Noter olmadan akdedilen bir gayrimenkul satın alma sözleşmesi genellikle geçerli bir sözleşme olarak kabul edilmez. Bu sözleşmenin geçerlilik koşullarındaki en önemli unsur, sözleşmenin şeklidir. Sözleşmenin resmi formda olması ve noter tarafından imzalanması vurgulanır.
Hangi sözleşmeler geçersizdir?
Buna göre emredici hukuk hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine veya kişilik haklarına aykırı olan veya içeriği imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak batıldır. Başka bir deyişle, bu tür sözleşmeler yapılamaz ve yapılsa bile geçersizdir.
Sözleşme nasıl kesin hükümsüz olur?
Ehliyetsizlik, usulsüzlük, anlaşma, sözleşmenin emredici hükümlere, genel ahlaka, kişilik haklarına veya kamu düzenine aykırı olması gibi haller ile sözleşme konusunun baştan itibaren objektif olarak imkânsız olması gibi haller mutlak geçersizliğe yol açabilir.
Tek taraflı hukuki işlemler nelerdir?
Yalnızca bir kişinin irade beyanıyla sonuçlanabilen işlemlere tek taraflı hukuki işlemler denir. Örneğin, bir vasiyetname oluşturulması, bir vakıf kurulması, bir sözleşmenin tanınması, iptali ve iyileştirme hakkının kullanılması tek taraflı hukuki işlemlerdir. Bunların etkili olabilmesi için, birkaç kişinin irade beyanına çok taraflı hukuki işlem denir.
Bir sözleşmenin geçerli olması için hangi şart zorunludur?
MADDE 1 – Sözleşme, tarafların karşılıklı irade beyanlarıyla kurulur. İrade beyanı açık veya örtülü olabilir. MADDE 2 – Taraflar sözleşmenin esaslı noktalarında anlaşmışlarsa, tali noktalar vurgulanmamış olsa bile sözleşme kurulmuş sayılır.
Sözleşme şekilleri nelerdir?
Yaygın olarak kullanılan ticari sözleşme türleri şunlardır: Satış Sözleşmesi, Garanti Sözleşmesi, Geri Alım Sözleşmesi, Kredi Sözleşmesi, Komisyon Sözleşmesi, Pazarlama Sözleşmesi, Kredi Sözleşmesi, Faktoring Sözleşmesi, Daha fazla makale…
Sözleşme tek taraflı fesih edilir mi?
Taraflar, kanunda öngörülen istisnalar dışında, sözleşmeyi diledikleri zaman feshedebilirler. Taraflardan birinin sözleşmeyi tek taraflı olarak feshetmesi, fesih kurallarını ve sonuçlarını doğurur; bu noktada ancak feshin haklı veya haksız olduğu ileri sürülebilir.
Tek taraflı hukuki işlemler nelerdir?
Yalnızca bir kişinin irade beyanıyla sonuçlanabilen işlemlere tek taraflı hukuki işlemler denir. Örneğin, bir vasiyetname oluşturulması, bir vakıf kurulması, bir sözleşmenin tanınması, iptali ve iyileştirme hakkının kullanılması tek taraflı hukuki işlemlerdir. Bunların etkili olabilmesi için, birkaç kişinin irade beyanına çok taraflı hukuki işlem denir.
Tek taraflı fesih nasıl olur?
Çalışan, tek taraflı irade beyanıyla iş sözleşmesini feshedebilir. İş sözleşmesini derhal veya bildirimsiz feshetme hakkına sahiptir. İş sözleşmesi belirsiz süreli yapılmışsa çalışan, iş sözleşmesini ancak bildirim sürelerine uygun olarak feshedebilir (TBK.431, İş Kanunu md. 17).
3 taraflı sözleşme olur mu?
Üçüncü bir şahsın yararına yapılan sözleşme, alacaklı ve borçlunun borcun üçüncü bir şahsa ifası konusunda anlaştıkları bir sözleşmedir. Buna göre, borçlu borcundan ancak üçüncü bir şahsa ödeme yaparak kurtulabilir. Alacaklı ayrıca ifanın yalnızca üçüncü bir şahsa yapılmasını da talep edebilir.
Kaynak: parantezgiyim.com.tr