İçeriğe geç

Sayıştay Neyi Denetler

Sayıştay nereleri denetleyebilir?

Devletin görevleri arasında yer alan kamu idareleri; gelir, gider ve mallara ilişkin hesap ve işlemlerin kanunlara ve diğer hukuki düzenlemelere uygun olup olmadığını inceler, sorumluların hesap ve işlemlerine dayanarak kamu zararına neden olan konularda kesin karar verir.

Sayıştay hangi davalara bakar?

Anayasa’nın 160. maddesine göre Sayıştay, kamu idareleri, sosyal güvenlik kurumları ve mahalli idarelerin merkezî yönetim bütçesi çerçevesindeki her türlü gelir, gider ve mallarını denetlemek ve sorumluların hesap ve işlemlerini kesin hükme bağlamakla görevlidir.

Sayıştay denetcisi ne iş yapar?

Yardımcı Denetçi gibi unvanlardan oluşur. Sayıştay Başkanı; Kamu idarelerinin hesap ve işlemlerini denetler. Denetim sonuçlarını rapor halinde sunar.

Sayıştay yargıyı denetler mi?

Sayıştay, sorumluların hesap ve işlemlerini kapatma görevi anlamında yargısal faaliyette bulunur.

Sayıştay denetçisi maaşı ne kadar?

Verilere göre; 2024 yılında bir denetçinin ortalama maaşı 40 TL’dir.

Sayıştay kime karşı sorumludur?

Sayıştay, Türkiye Büyük Millet Meclisi adına, kamu idareleri ile sosyal güvenlik kurumlarının, merkezî yönetim bütçesi çerçevesindeki her türlü gelir, gider ve mallarını denetlemek, sorumluların hesap ve işlemlerini kesin hükme bağlamak, kanunla kendisine verilen denetim, inceleme ve değerlendirme görevlerini yapmakla görevlidir.

4 Büyük Mahkeme Nelerdir?

Türk yargı sistemi; yargı organı (Cumhuriyet savcılığı, ilk derece mahkemeleri, bölge adliye mahkemeleri ve Yargıtay), idari yargı organı (ilk derece mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri ve Danıştay), anayasa yargısı (Anayasa Mahkemesi) ve uyuşmazlık mahkemesi (Uyuşmazlık Mahkemesi) olmak üzere çeşitli dallara ayrılır.

Sayıştay hangi bakanlığa bağlıdır?

Buna göre Adalet Bakanlığı, merkezî yönetim içinde genel bütçeli bir idaredir.

En üst mahkeme hangisi?

3.

Sayıştay denetçisi hakim midir?

Sayıştay Denetçileri bir yargıç statüsüne sahiptir. Hakimler, müfettişler, denetçiler, uzmanlar, denetçiler vb. ile aynı maaşı alırlar. Meslektaşlarından daha iyi maaş alırlar, bu yüzden önceliğiniz denetçi olmak olmalıdır.

Kamuyu kim denetler?

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığında kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu, idarenin işleyişiyle ilgili şikâyetleri inceler. (Ek fıkra: -5982/8 md.) Yüksek Denetçi, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından dört yıllık bir süre için gizli oyla seçilir.

Sayıştay olmak için hangi bölüm okunmalı?

Hukuk, Siyaset Bilimi, Ekonomi, İşletme Fakültesi ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunları Denetçi Yardımcısı Sınavı’na girebilirler. Denetçi Sınavı’nın süresi 130 dakikadır. Denetçi Sınavı’na kayıt ücreti kayıt sırasında duyurulacaktır.

Sayıştayda savcı var mı?

Sayıştay Başsavcısı, Cumhurbaşkanının kararıyla dört yıllık bir süre için, 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve eki (I) uyarınca, Sayıştay Cumhuriyet Başsavcıları ise Cumhurbaşkanının onayıyla, görev süresi aranmaksızın, anılan Kararname ve eki (I) uyarınca atanır.

Sayıştay bir yüksek mahkeme mi?

Sayıştay bir mahkemedir; ancak Anayasa Mahkemesi, Uyuşmazlık Mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay gibi yüksek mahkeme değildir. Vergi, benzeri mali yükümlülükler ve ödevler konusunda Danıştay ile Sayıştay kararları arasındaki uyuşmazlıklarda Danıştay kararları esas alınır (AY md. 160/2).

Sayıştay nereyi denetler?

Sayıştay, kamu idarelerinin hesaplarını, işlemlerini, faaliyetlerini ve mallarını, hesap veya faaliyet dönemine bakılmaksızın sektör, program, proje ve konu bazında bir yıl veya yıl itibarıyla denetleyebilir.

Sayıştay ne inceler?

Sayıştay, denetimi altındaki kamu idarelerince yürütülen işlemlere ilişkin kayıtları, malları, malları, işleri, faaliyetleri ve hizmetleri, atanmış bilirkişileri vasıtasıyla, yerinde ve işlem ve olayın her aşamasında denetlemeye yetkilidir.

Sayıştay Tsk’yı denetler mi?

Sayıştay, Türkiye Büyük Millet Meclisi adına devletin gelir, gider ve mal varlığını denetlemekle görevli yüksek denetim organı olarak diğer kurum ve kuruluşlar gibi Türk Silahlı Kuvvetlerinin de denetiminden sorumludur.

Sayıştay Merkez Bankası denetler mi?

6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun “Çeşitli Hükümler” başlıklı 81. maddesinde; Sayıştay’ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası üzerindeki denetim yetkisi; 12.01.2011 tarihli ve 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu’nun 4. maddesinde sayılan temel görev ve yetkiler dışında kalan faaliyetler

Köy Sayıştay denetimine tabi mi?

Ancak çalışmayan muhtar, yetkili idare meclisinin kararıyla görevden alınır (Köy Kanunu No. 442, Madde 40-41). Anayasa’nın 160/3. Maddesinde; “Yerel yönetimlerin hesap ve işlemlerinin denetimi ve nihai karar verme yetkisi Sayıştay’a aittir.” denilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fancycat.com.tr