Dava birleştirilirse ne olur?
Birleştirilmiş davalarda tek bir duruşma yapılır ve ortak deliller yalnızca bir kez toplanır. Bu, mahkemeye uyuşmazlığın tüm taraflarının çıkarlarını tek bir duruşmada görme ve değerlendirme ve uyuşmazlığı bu çerçevede karara bağlama fırsatı verir.
Birleşen davada nasıl karar verilir?
Birleştirme kararı, ilk davanın açıldığı mahkemeye derhal tebliğ edilir (HMK m. 166/3). Davaların birleştirilmesine karar veren mahkeme (ikinci davanın açıldığı mahkeme) bu kararla işlemden çekilmiş olduğundan, birleştirme kararı kesin bir karar olup, ancak mahkemede iptal davası açılabilir.
Birleşme kararını hangi mahkeme verir?
Aynı düzeyde ve unvandaki mahkemeler denildiğinde anlaşılması gereken şudur: Her iki davanın da görüleceği mahkeme birinci derece hukuk mahkemesi, sulh hukuk mahkemesi, iş mahkemesi veya aile mahkemesi olmalıdır. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkeme tarafından verilecek ve bu karar diğer mahkeme için bağlayıcı olacaktır.
Birleştirme nedir hukuk?
Birleştirme (veya Tevhid), talep üzerine yapılan bir tapu işlemidir. Bunun tersi, birbirine bitişik ayrı tapu senetlerine sahip arazi veya parsellerin tek bir tapu senedi altında birleştirilmesi işlemi olan eleme işlemidir.
Birleştirmeyi hangi mahkeme yapar?
Birleştirme kararı, ikinci davanın görüldüğü mahkemece alınır ve diğer mahkeme için bağlayıcıdır. (2) Davalar aynı derecede ve farklı yargı yerlerindeki hukuk mahkemelerinde açılmışsa, ikinci davanın görüldüğü mahkemede bağlantı gerekçesiyle davaların birleştirilmesi talep edilebilir.
Birleştirme kararı istinaf edilir mi?
“Aynı yargı çevresi ve aynı derece ve statüdeki hukuk mahkemelerinde görülmekte olan davaların birleştirilmesi ve ayrılmasına ilişkin ilk derece mahkemelerin kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulabilir; bölge adliye mahkemelerinin kararlarına karşı ise ancak hükümle birlikte istinaf yoluna başvurulabilir.
Birleşen davalarda kesinleşmeden icraya konulabilir mi?
Prensip olarak, bir mahkeme kararının icra edilebilir olması için hukuki güce sahip olması gerekmez.
Bir karar nasıl kesinleşir?
Son Yargı’nın tanımı nedir? Temyiz başvurusu için son tarih geçtikten sonra, itiraz edilebilir karar kesinleşir. Temyiz edilebilecek bir karara karşı temyiz başvurusunda bulunulursa ve temyiz başvurusu için son tarih geçerse veya karar geri çekilir veya reddedilirse, kesinleşir.
Birleşen dava dilekçesi kime tebliğ edilir?
Mahkemece davalıya tebliğ olunur (HMK m. 122). Başvurular karşılıklı mutabakatla yapılmışsa veya davalı cevap vermezse mahkeme ön inceleme duruşması için gün belirleyerek tarafları duruşmaya davet eder (HMK m. 123).
Hukukta birleşme ne demek?
(5) Kanunun 7 nci maddesinde belirtilen birleşme, iki veya daha fazla bağımsız teşebbüsün tüzel kişiliklerini sona erdirecek ve bunları yeni bir teşebbüse dönüştürecek şekilde birleşmesi halinde gerçekleşir.
Objektif dava birleşmesi nedir?
Davacının aynı dava dilekçesinde aynı davalıya karşı birden fazla bağımsız ana iddia ileri sürmesine, davaların objektif olarak birleştirilmesi (iddiaların birleştirilmesi, davaların kümülatif olarak birleştirilmesi) denir.
Aynı dava tekrar açılır mı?
Davadan çekilmeyi kabul eden taraf aynı davayla tekrar karşı karşıya kalabilir. Dava bu şekilde düşürülürse hiç açılmamış sayılır. Yani karşı tarafın çekilmeyi kabul etmesi şartıyla bir ücret karşılığında aynı dava tekrar açılabilir.
Karar türü birleştirme ne demek?
İçtihat birleştirici kararlar, benzer durumlar için bağlayıcı olan ve daireler arasında farklı yorumlamalar sonucu doğabilecek görüş ayrılıklarının hukuki güvenliğe olumsuz etki yapmasını önlemek amacıyla özel içtihat benimseyen Resmî Gazete’de yayımlanan kararlardır.
Birleştirme işlemleri nelerdir?
Yaygın kalıcı birleştirme yöntemleri kaynak, perçinleme (mekanik montaj), lehimleme ve yumuşak lehimlemedir. Yaygın kalıcı birleştirme yöntemleri kaynak, perçinleme (mekanik montaj), lehimleme ve yumuşak lehimlemedir.
Aynı konuda tekrar dava açılabilir mi?
Maddi anlamda kesin hüküm, mahkeme kararına atfedilen hukuki gerçeklik niteliğini ifade eder². Bu hukuki gerçeklik nedeniyle, aynı taraflar arasında aynı konu ve aynı dava sebebi temelinde yeni bir dava açılamayacağı kabul edilir.
Bir dava en fazla kaç kez ertelenebilir?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun XVII. maddesi. Türk Ticaret Kanunu’nun 1(1) maddesine göre mahkeme aynı tarafın duruşmasını bir davada en fazla üç kez erteleyebilir. Ancak Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 309. maddesinde yargılamanın ertelenmesi imkânından söz edilmiş olup, bu madde erteleme için bir süre öngörmemiştir. 21 Ocak 2020 Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun XVII. maddesi. Türk Ticaret Kanunu’nun 1(1) maddesine göre mahkeme aynı tarafın duruşmasını bir davada en fazla üç kez erteleyebilir. Ancak Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 309. maddesinde yargılamanın ertelenmesi imkânından söz edilmiş olup, bu madde erteleme için bir süre öngörmemiştir.
Mahkeme kararları birbirini bağlar mı?
HUKUK MAHKEMESİ KARARLARININ CEZA DAVALARINA ETKİSİ Ceza ve hukuk mahkemelerindeki kararlar prensip olarak birbirini etkilemez.
Birleşen davalarda kesinleşmeden icraya konulabilir mi?
Prensip olarak, bir mahkeme kararının icra edilebilir olması için hukuki güce sahip olması gerekmez.
Bağlantılı dava ne demek?
1. (4001 sayılı Kanunun 18 inci maddesi ile eklenen fıkra) Aynı maddi veya hukuki sebepten doğan veya bunlardan biri hakkında verilecek kararın diğerini etkilediği davalar, birbiriyle ilişkili davalardır.