Namazda göz neden kapatılmaz?
Peygamberimiz (s.a.v.) bir hadis-i şeriflerinde: “Sizden biriniz namaza kalktığında gözlerini kapamasın.” buyurmuştur. Çünkü namazda secde yerine bakmak sünnet olup, gözleri kapamak da bu sünneti terk etmek anlamına gelmektedir.
Erkekler secdede kollar nasıl olmalı?
e) Erkekler secde esnasında kollarını ve uyluklarını karınlarından uzak tutarlar ve kollarını yere değdirmezler. Kadınlar ise secde esnasında karınlarını uyluklarına yapıştırırlar ve kollarıyla yanlarına dokunurlar.
Secde tek yapılırsa ne olur?
Fetva Kurulu, “Her rekatta iki defa secde etmek, namazın rükünlerinden biridir ve bunlardan herhangi biri terk edilirse namaz tamamlanmış olmaz.” şeklinde açıklama yaptı. İTTİHADÜL ULEMA Fetva Kurulu, “Namazda secdelerden birini unutan bir kimse ne yapmalıdır?” sorusuna şu cevabı verdi:
Secdede burun yere değer mi?
Zira Resûlullah (s.a.s.) namazda secdeye vardığında alnını ve burnunu yere koyar, kollarını yanlarına koymaz, ellerini omuz hizasına koyardı (Tirmizî, Salat, 86 [270]). Buna göre, özür olmaksızın secdede alnı yere koymak, burnu koymamak mekruhtur. Ancak namaz sahihtir.
Secdede göz kapatmak namazı bozar mı?
Peygamberimiz (s.a.v.) bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Sizden biriniz namaza kalktığında gözlerini kapatmasın.” Çünkü namazda secde yerine bakmak sünnettir; gözleri kapatmak da bu sünneti terk etmek sayılır. Ancak buradaki iğrençlik şüphe götürmez, büyük bir günah taşımaz.
Namaz kılarken göz nereye bakmalı?
“(Peygamber Efendimiz -sallallâhü aleyhi ve sellem- namazda oturduğu zaman) sağ elini sağ uyluğu üzerine koyar, başparmağından sonra şahid parmağı ile kıbleye doğru işaret eder, bakışlarını ona veya ona yakın bir yere dikerdi.” (Nesâî; Hadis no: 1160. Elbânî, “Sahih-i Nesâî”deki hadisin sahih olduğunu bildirmiştir.)
En doğru secde nasıl yapılır?
Secde eden kişi ellerini kaldırmadan doğrudan “Allahu Ekber” der, bir defa secdeye gider, üç defa “Sübhane Rabbiye’l-a’la” der ve sonra tekrar “Allahu Ekber” diyerek secdeden kalkar. Bu secde kıraati tamamlanır.
Karı koca aynı hizada namaz kılabilir mi?
Bir erkek ve kadın aynı namazın farzını birlikte değil de ayrı ayrı kılarlarsa, saf halinde durmalarında bir sakınca yoktur. Erkeğin kadın akrabaları, evli olsun veya olmasın, evde cemaatle namaza katılabilirler.
Namazda burun silmek namazı bozar mı?
Soru: Alerjik grip olduğum için burnum akıyor, özellikle sabah namazında. Camideki halıyı kirlenmesin diye silmek mekruh mudur? Namazda hayır yapmakta bir sakınca yoktur. Mesela alındaki teri veya burundan gelen akıntıyı elle silmek mekruh değildir. Ancak rükûda el üç kere kaldırılırsa namaz batıl olur.
Namazda beklemek namazı bozar mı?
Bunu bilerek terk etmek tahrimen mekruhtur; bu durumda namazın iadesi gerekir. İmam Şafii, İmam Malik ve İmam Ahmed b. Hanbel ise, oturmanın ve cemaatin vacip olduğunu, terk edildiğinde namazın batıl olacağını söylemişlerdir (İbn Abidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/465; İbn Kudâme, el-Muğnî, 2/22; Nevevî, Ravda, 1/223).
3 defa secdeye gitmek namazı bozar mı?
Bir namazda sehiv secdesini gerektiren birden fazla durum varsa, sehiv secdesini bir defa yapmak yeterlidir.
Ettehiyyatüyü yanlış okumak namazı bozar mı?
Yanılma veya unutarak yanlış okunursa; a) Yanılma sözlerde ve hareketlerde olursa, manada bir değişiklik olsa bile namaz bozulmaz. b) Duraklarda yanılma olursa, yani durulması gereken yerden geçilse ve durulması gereken yerde durulsa, manada bir değişiklik olsa bile namaz bozulmaz.
Ayakları yerden kesilince namaz bozulur mu?
Eğer ayaklar secde için yeterli bir süre yere değmişse, ayakları yerden kaldırmak namazı bozmaz.
Takke alnı kapatırsa namaz kılınır mı?
Bazı âlimler ise, başı açık olarak namaz kılmanın bir sakıncası olmadığını, bunu âdet olarak kabul ettiklerini söylemişlerdir (bkz. Şâtıbî, el-Muvâfakat, 2/489). Bu sebeple namaz kılarken başın takke, sarık vb. bir şeyle örtülmesi gerekir. Üzerini bir şeyle örtmek daha iyidir. Ancak başı açık olarak namaz kılmak da caizdir.
Secdede dirsekler yere değecek mi?
Göğüs ve dirseklerin yere değmemesi, kolların büzülmeden açık tutulması ve dik durulması sünnettir. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Sizden biriniz secdeye vardığında ellerini köpek gibi açmasın, uyluklarını birleştirsin.” (Ebû Dâvûd, II, 48).
Namaz kılarken gözden yaş gelmesi ne anlama gelir?
Namaz dışında, her ne sebeple olursa olsun ağlamak ve ağlamanın sonucu abdesti bozmaz. Ancak, dünyevi kaygılarla namazda yüksek sesle ağlamak, kişinin namazını bozar, fakat abdestini bozmaz (Mergînânî, el-Hidaye, 1/62).
Namaz kılarken gözlerin dolması namazı bozar mı?
Namaz esnasında dış etkenlerden dolayı ağlamak namazı bozar. Bu durumda namazı bırakıp yeniden kılmak gerekir. Namaz dışında ağlamak abdesti bozmadığı için yeniden abdest almaya gerek yoktur.
Namazda ağlamak neye işarettir?
Namazda Allah korkusu, cenneti veya cehennemi hatırlamak vb. Herhangi bir sebeple ağlamak abdesti bozmaz ve namaza zarar vermez. Bu hadis Hz. Peygamber’dendir. Peygamber’in (s.a.v.) namazda büyük bir huşu ve tevazu ile ağladığını bildirir.
Namazda esnemek namazı bozar mı?
Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: Sizden biri namazda esnerse, mümkün olduğu kadar bunu engellesin. Hatta, esnerken elleri ağza götürmek, namazda bile uygun olur. Ancak, namazda esnemek, namazı bozmaz.
Kaynak: seyyahoglumedya.com.tr