İçeriğe geç

Çepni Boyu Nerede Yaşar

Çepniler laz mıdır?

Laz halkıyla hiçbir ilgisi yok. Çünkü “Geldim” kelimesi Lazcada “komopti” anlamına geliyor. Karadeniz bölgesine yerleşen Türk kabilesi genellikle Çepni’dir. Çepni halkı 1461’den çok önce Karadeniz’e geldi, ancak doğu Karadeniz’e doğru ilerlemeleri biraz zaman aldı.

Çepni boyu kimlerdir?

Çepni kelimesi savaşçı ve asi insanlar için kullanılır. Çepniler kimlerdir? Çepniler, Oğuz boylarına mensup olan ve 21. Oğuz boyu olarak tanımlanan insanlardır. Bu insanların hayatındaki en temel özelliklerden biri savaşçı bir ruha sahip olmaları ve asi olmalarıdır.

Çepnilerin atası kimdir?

ÇEPNİ BOYUTU Çepni Türklerinin, Oğuzların Üçoklar kolundan (sol kol) Oğuz Kağan’ın oğlu Gök Han’ın soyundan geldiğine inanılmaktadır.

Çepni Alevileri kimlerdir?

İl Çepni Alevileri, Güvenç Abdal Dergahı’na bağlı Türkmen/Çepni kökenli, genellikle Ordu-Giresun-Gümüşhane-Bayburt-Vakfıkebir arasındaki bölgede yüksek rakımlı köylerde yaşayan Alevilerdir.

Çepniler Türkiye’ye nereden geldi?

Anadolu’ya gelmeden önce günümüz Türkmenistan’ının batısında diğer Türkmen kabileleriyle birlikte yaşayan Çepnilerin çoğu, Selçuklu akınlarına katılmış ve Anadolu’yu istila etmiştir. Anadolu’ya girdikten sonra Çepnilerin bir kolu Karadeniz’e, diğer kolu ise Güneydoğu Anadolu’ya göç etmiştir.

Çepniler hangi soydan?

Çepni boyu, Oğuz Kağan Destanı’na göre Oğuzların 24 boyundan biri ve Kaşgarlı Mahmut’a göre Divan-ı Lügati’t-Türk’teki 22 Oğuz boyundan biridir; “Yirmibirinci: “Çepni”. Aşiretin genel özelliği asi, cesur, yiğit, yiğit ve savaşçı olmasıdır.

Çepniler hangi dilleri konuşur?

Bugün Türkçede bir Çepni lehçesi (Giresun lehçesi) vardır. Bu Çepni lehçesi, Çepni dilinin Türkçe versiyonudur. Çepni lehçesi ile Çepni dilinin birbirinden farklı olduğu ve aynı zamanda birbirine yakın ifadelerin de olduğu unutulmamalıdır.

Çepnilerin dini nedir?

Bugün uygulama sahamız dışında kalan Çepni yerleşim yerlerinin çoğu -neredeyse hepsi- “Alevi”dir. “Hacı Bektaş Veli vilayet adında H. Bektaş Veli’nin öğrencilerinin Çepni olduğu belirtilmektedir” (Gülay, 2001).

Çepni kültürü nedir?

Giresun’un doğusunda ve Trabzon’un Şalpazarı ve Beşikdüzü ilçelerinde yaşayanlara hala Çepni denir. Bu bölgenin giyim tarzı ve sözlü kültürüne de Çepni kültürü denir. Buna kayalardaki Çepni damgaları ve Çepni halıları da eklenebilir.

Karadenizliler Çepni mi?

Çepni aşireti, Karadeniz bölgesinin Türkleştirilmesinde o kadar etkin rol oynamış ve önemli rol oynamıştır ki, Osmanlı belgelerinde Karadeniz bölgesinin bir kısmı Vilayet-i Çepni olarak tanımlanmıştır.

Ordulular Çepni mi?

1548 yılında Ordu, Karahisar-ı Şarki Sancağı’na (Giresun’un bugünkü Şebinkarahisar ilçesi) bağlandı. Bölgemizdeki Türkler, Anadolu’nun hemen her bölgesinde olduğu gibi, oba, kabile ve boy gibi toplumsal gruplara ayrılmışlardı. Ordu, Oğuzların bir kolu olan Çepni Türklerinin yerleştiği bölgedir.

Çepniler yörük müdür?

Yörükler, Oğuz halkının etnik bir grubudur. Çepniler, Oğuz Türklerinin (Gök Han grubu içinde) ana kabilelerinden biridir. 18 Nisan 2021Yörükler, Oğuz halkının etnik bir grubudur. Çepniler, Oğuz Türklerinin (Gök Han grubu içinde) ana kabilelerinden biridir.

Ağasarlılar Çepni mi?

Sis Dağları eteklerinden doğan ve Beşikdüzü ilçesinden Karadeniz’e dökülen Ağasar Deresi’nin bulunduğu vadidir. Vadi coğrafi özelliklerinin yanı sıra kültürel ve folklorik açıdan çeşitlilik gösteren Çepni Türklerinin yoğun olarak yaşadığı bir bölgedir.

Giresun hangi Türk boyundan?

Trabzon’da Giresun ve çevresi Moğol etkisi altına girdi. Bu arada Oğuzların Üçok koluna mensup boylardan Çepniler; Ordu, Giresun ve Trabzon illerinin sınırlarına yerleşmeye başladılar.

Hangi ilde Alevi yok?

[6] Bu çalışmada iddia edildiği gibi Hakkari, Van, Bitlis illerinde Alevi yerleşim yeri bulunmazken, Tokat, Sivas, Amasya, Erzincan ve Çorum illerinde Alevi nüfusunun yoğun olduğu diğer illere (Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli) göre iki katından fazla Alevi yerleşim yeri bulunmaktadır.

Giresunlular Laz mı?

Giresun Laz mıdır? Değildir. Giresun nüfusunun çoğunluğu Çepni kökenlilerden oluşmaktadır.

Karadenizliler Çepni mi?

Çepni aşireti, Karadeniz bölgesinin Türkleştirilmesinde o kadar etkin rol oynamış ve önemli rol oynamıştır ki, Osmanlı belgelerinde Karadeniz bölgesinin bir kısmı Vilayet-i Çepni olarak tanımlanmıştır.

Lazlar kimlerdir?

Laz (Laz: Lazepe (çoğul), Lazi (tekil)) Güney Kafkas dillerinden biri olan Lazca konuşan ve Türkiye ve Gürcistan’ın Karadeniz kıyı bölgelerinde yaşayan bir etnik gruptur. Batum’da çok küçük bir Ortodoks azınlıkları vardır.

Giresun hangi Türk boyundan?

Trabzon’da Giresun ve çevresi Moğol etkisi altına girdi. Bu arada Oğuzların Üçok koluna mensup boylardan Çepniler; Ordu, Giresun ve Trabzon illerinin sınırlarına yerleşmeye başladılar.

Kaynak: venusguzellik.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir