İl Özel İdaresi’nin yürütme organı kimdir?
İl Genel Meclisi, il özel idaresinin karar ve yürütme organıdır.
Mahalli idareler için hesap verme sorumluluğu hangi bakana aittir?
Kamu idareleri, mali şeffaflığı sağlamak için gerekli düzenlemeleri yapmak ve tedbirleri almakla yükümlüdür. Bu konular Maliye Bakanlığı tarafından denetlenir. Gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür ve yetkili makamlara karşı hesap vermek zorundadır.
İl özel idarelerinde üst yönetici kimdir?
Madde 11 – Bakanlıklar ile diğer kamu idarelerinde en üst yönetici, il özel idarelerinde vali, belediyelerde ise belediye başkanı en üst yöneticidir. (Mülga ikinci cümle: -KHK-676/69 md.; değiştirilerek kabul edilen: -7070/55 md.) (Ek cümle: -KHK-703/213 md.)
İl özel idarelerinin görevleri nelerdir?
Borç vermek ve bağış kabul etmek. Kanunla gösterilen görev ve hizmetleri yerine getirmek için her türlü faaliyette bulunmak. Kanunla özel devlet idaresine verilen yetkiler çerçevesinde tüzük çıkarmak, emir vermek, yasaklar koymak, bunları uygulamak ve kanunla konulan cezaları vermek.
İl özel idaresi Organları Nelerdir?
a) İl Özel İdaresi: İl halkının mahalli ve genel ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan, idari ve mali özerkliğe sahip, kamu tüzel kişiliğini haiz, karar organı seçmenler tarafından seçilen kuruluştur. b) İl Özel İdaresinin organları: İl Genel Meclisi, İl Meclisi ve Validir.
Yürütme organı kimdir?
Devlet Başkanı ve Bakanlar Başkanlık sisteminde, yürütmenin lideri hem devletin hem de hükümetin başıdır. Parlamenter sistemde, yasama organına karşı sorumlu bir bakan başbakan olarak hükümetin başıdır, devlet başkanı ise genellikle törensel bir kral veya başkandır.
Hesap verme sorumluluğu nedir?
Hesap verme sorumluluğu, kamu kaynaklarının etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak temin edilmesinden, kullanılmasından, muhasebeleştirilmesinden, raporlanmasından sorumlu olmak ve bunların kötüye kullanılmasını önlemek için gerekli tedbirleri almak anlamına gelir.
Muhasebe yetkilisi kime karşı sorumludur?
5018 sayılı Kanunun 61. maddesine göre; Muhasebe Yetkilisi adına ve namına para ve para ile ifade edilen kıymetleri geçici olarak almaya, vermeye ve göndermeye yetkili olanlar Muhasebe Yetkilisi Mütevellileridir. Muhasebe Yetkilisi Mütevellileri doğrudan Muhasebe Yetkilisine karşı sorumludurlar.
Mahalli idareler kime karşı sorumludur?
c) Başkanlığa bağlı ilgili ve ilişkili idarelerde, idari faaliyet raporlarının düzenlenmesi, içeriği ve raporlarda yer alan bilgilerin doğruluğu konusunda Başkana; Bakanlıklarda ve ilgili idarelerde yetkili Bakana; Yerel yönetimler meclislerine karşı sorumludur.
Kaç tane il özel idaresi var?
Türkiye’de 81 il olduğu için 81 tane il özel idaresi bulunmaktadır. 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 35. maddesine göre ilçelerde özel idari işleri yürütmek üzere kaymakamlığa bağlı ilçe özel idaresi teşkilatı kurulabilir.
İl özel idaresi yerel yönetim midir?
Türkiye’de 1982 Anayasası hükümlerine göre yerel yönetim birimleri; il özel idaresi, belediyeler (büyükşehir, il, ilçe, il belediyeleri) ve köylerdir.
Büyükşehirlerde il özel idaresi yerine ne var?
Sonuç olarak, özel devlet idaresinin kaldırılmasıyla, devlet belediyesi ile ilçe belediyesinin devlet idaresinden ayrıldığı ikili bir belediye modeli ortaya çıkmıştır (Güler, 2012: 1-4). Yeni sistemle, büyükşehirlerdeki belediyeler, ilçe belediyelerine göre mali ve idari üstünlüğe sahiptir.
İl özel idaresinin başı kimdir?
Görevlerinin kısa tanımı: Madde 5 – Vali, ilin özel idaresinin başı ve tüzel kişiliğinin temsilcisidir. İl seçmenleri tarafından usule göre seçilen üyelerden oluşur. Vali tarafından oy hakkı olmaksızın toplantıya çağrılabilir.
İl özel idaresi çalışanları memur mu?
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 1151 sayılı Bozcaada ve İmroz İlçeleri Mahalli İdareler Kanunu kapsamındaki il özel idareleri ile ilçe özel idarelerinde çalışan memur, sözleşmeli personel ve kadrolu personele uygulanır.
Vali il genel meclisinin kararlarına karşı itirazı nereye yapar?
Hakkında yeniden görüşülmesi istenilmeyen kararlar ile hakkında yeniden görüşülmesi istenip de İl Genel Meclisi üye tam sayısının salt çoğunluğuyla istenen kararlar kesindir. Vali, Meclisin talebi üzerine, on gün içinde idari yargı yoluna başvurabilir.
İdare organları nelerdir?
O halde organik anlamda idareyi veya kısaca idari organı şu şekilde tanımlayabiliriz: İDARİ ORGAN TANIMI: İdari organ; Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu, Başbakan, bakanlar ve Devlet dışında bulunan diğer kamu tüzel kişileri hariç olmak üzere, Devletin yürütme organının bir parçasıdır.
İl genel idare kuruluşları nelerdir?
İL İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜEmniyet Koordinasyon Daire BaşkanlığıGüvenlik Görevlisi Daire Başkanlığı112 Acil Servis Daire Başkanlığıİl Genel MüdürlüğüStrateji ve Mevzuat Daire BaşkanlığıDenetim, Soruşturma ve Denetim Daire BaşkanlığıKoordinasyon Daire BaşkanlığıKoordinasyon Daire BaşkanlığıDiğer makaleler…
İl özel idaresi çalışanları memur mu?
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 1151 sayılı Bozcaada ve İmroz İlçeleri Mahalli İdareler Kanunu kapsamındaki il özel idareleri ile ilçe özel idarelerinde çalışan memur, sözleşmeli personel ve kadrolu personele uygulanır.
İl encümeni ne iş yapar?
c) Acil Durum Ödeneğinin harcanacağı yerleri belirlemek. d) Bütçede işlevsel sınıflandırmanın ikinci kademeleri arasında geçiş yapmak. e) Kanunla öngörülen cezaları vermek. f) Vergi, gümrük resmi ve tutarı beş milyar Türk Lirasına kadar olan harçlar hariç olmak üzere, uyuşmazlıkların sulh yoluyla çözümüne karar vermek.
Kaynak: staryazilim.com.tr